Komst kantoor Irena opsteker voor duurzame stad Abu Dhabi

IRENA hoofdkantoor

17-06-2015 09:57 | Door: Willemien Groot

Met de opening van het nieuwe hoofdkantoor van het International Renewable Energy Agency (IRENA) heeft de duurzame stad van Abu Dhabi er een prominente duurzame gebruiker bij gekregen.

Abu Dhabi heeft Masdar City, midden in de woestijn op 17 kilometer van de hoofdstad, aangewezen als hub voor onderzoek en ontwikkeling naar technologie voor hernieuwbare energie. Onder meer Siemens heeft hier zijn hoofdkantoor voor het Midden-Oosten.

Eigen duurzaam label

Het hoofdkantoor van Irena bestaat uit drie met elkaar verbonden gebouwen met een vloeroppervlak van in totaal 32.000 vierkante meter. Het pand is het eerste met een waardering van vier sterren, op een schaal van vijf, in de Estidama Construction Rating Certificate. Het waarderingssysteem voor duurzame gebouwen is ontwikkeld in de Verenigde Arabische Emiraten. De regio had door het enorme aantal bouwprojecten behoefte aan een eigen certificering, om de duurzaamheid van bestaande bouw en nieuwbouw te kunnen vergelijken.

Bij de bouw is gebruik gemaakt van lokaal geproduceerd en deels gerecycled staal en beton. Het pand is onder meer voorzien van zonneboilers, die tot 75 procent van het jaarlijkse verbruik van warm water leveren. De warmte van de airco wordt terugwonnen en gebruikt om nieuwe luchtstromen te koelen. Vergeleken met bestaande bouw in Abu Dhabi verbruikt het nieuwe hoofdkantoor tot 40 procent minder energie en tot 50 procent minder water. 

Irena is de internationale NGO voor samenwerking in alle vormen van hernieuwbare energietechnologie. De organisatie is ook een platform voor kennisdeling.  

Cleantech-hub

Masdar City haalt de stroomvoorziening volledig uit zon en andere hernieuwbare bronnen. Een netwerk van sensoren regelt de water- en energievoorziening. Het opvallendste bouwwerk is een 45 meter hoge windtoren in het centrum die hogere, koelere opzuigt en verspreid door de straten. De gebouwen staan zodanig gericht dat ze de luchtstromen niet verstoren.

Op de grond daalt de temperatuur tot gemiddeld 20 graden Celsius, terwijl die buiten de stad kan oplopen tot 40 graden. De gebouwen staan dichter op elkaar dan gebruikelijk in de Emiraten, zodat ze elkaar en de straten beneden voorzien van schaduw. Een netwerk van sensoren regelt de energie- en watervoorziening om verspilling tegen te gaan. Vervoer vindt plaats met zelfrijdende elektrische auto's, die als een taxidienst tussen de verschillende kantoren en instituten rijden.

Hoewel Masdar City vooralsnog bestaat uit enkele tientallen gebouwen en enkele straten, wil Abu Dhabi bewijzen dat duurzame, energie-efficiënte bouw ook mogelijk is in een extreme omgeving. Het emiraat beschouwt de komst van het hoofdkantoor van Irena naar de hub als een ondersteuning.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: CleanTechnica, Wired, The National, Estidama | Foto: Irena

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra