Utrechtse Uithof krijgt er 6 duurzame panden bij

Uithof Utrecht

19-06-2015 07:42 | Door: Thijs ten Brinck

Tot en met 2022 krijgt het Utrecht Science Park de Uithof er zes gebouwen bij, met Excellent als minimale Breeam-score. Betonpuin van gebouwen die plaats maken, keert terug in de nieuwbouw.

Het Utrecht Science Park streeft, ondanks een grote uitbreidingen, naar een CO2-uitstootreductie van 50 procent in 2025. Dat schrijft DuurzaamGebouwd op basis van presentaties tijdens de Milieudag 2015. Alle gebouwen op de campus zijn en worden aangesloten op een warmtekoudeopslag en er zijn plannen voor de installatie van 4.000 zonnepanelen.

“Voor het onlangs geopende Koningsberger-gebouw waren we te laat om een Breeam-certificering te halen, maar bij de volgende gebouwen willen we dit wel bereiken”, zegt Michiel Scherrenburg, programmamanager duurzaamheid bij de Universiteit Utrecht. “Hierbij ligt de prioriteit bij de categorieën energie, gezondheid, comfort en materialen.”

Meer ruimte voor bedrijven

Op het Utrecht Science Park vestigen zich naast het Universitair Medisch Centrum, de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht in de komende jaren ook steeds meer bedrijven. Onder andere Deltares, Danone, het RIVM en TNO bouwen een kantoor op het terrein.

Voor renovaties van bestaande gebouwen streeft het Science Park naar een Breeam-certificering op het niveau Very Good (In-Use). Voor de nieuwbouw van in totaal zes nieuwe panden is Excellent de minimum eis.

Waar gekozen wordt voor sloop, worden materialen zoveel mogelijk hergebruikt. Scherrenburg: “De grootste afvalstroom bij de sloop is het vrijkomende betonpuin. Dit zetten we grotendeels in als secundaire grondstof voor de betonproductie.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: DuurzaamGebouwd | Foto: E. Dronkert, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra