Ikea investeert in start-up voor spotgoedkope LED-lampen

ikea ledlicht

22-06-2015 15:34 | Door: Thijs ten Brinck

De Franse start-up Aledia belooft LED-lampen te kunnen maken voor een kwart van de reguliere prijs. Diverse investeerders, waaronder Ikea en een leverancier van auto-onderdelen, steken € 28,4 mln in het bedrijf.

De technologie van Aledia sluit aan op de productie van andere silicium-gebaseerde elektronica. De start-up heeft een proces ontwikkeld waarmee het lichtgevende nanodraadjes op grote standaard silicium-wafers aanbrengt. Energiebesparend LED-licht wordt daarmee volgens de start-up 75 procent goedkoper.

“Deze technologie is belangrijk voor Ikea. Het helpt ons meer hoogwaardige, energiebesparende lichtsystemen te verkopen”, zegt Christian Ehrenborg, directeur van Ikea GreenTech, een investeringsvehikel van de Zweedse meubelgigant. “De lage prijs van de lampen maakt dat consumenten ze eerder aanschaffen. Vervolgens besparen ze ook eerder dan anders elektriciteit met de lampen.”

Investerende klanten

Ehrenborg benoemt daarnaast de mogelijkheden om in de toekomst woningen met de lampen van Aledia ook slimmer en comfortabeler te maken. Het concept van Aledia maakt het mogelijk om meerdere kleuren en ook andere functies in één LED-lamp te combineren.

Naast Ikea is ook Valeo onderdeel van deze investeringsronde. Het Franse Valeo is een belangrijke toeleverancier voor diverse autofabrikanten. Het bedrijf is met 133 fabrieken actief in 29 landen en draaide afgelopen jaar een omzet van € 12,7 mrd.

Zowel Ikea als Valeo zijn naast investeerder direct ook potentiële afnemer van de LED-lampen van Aledia. Naast deze multinationals staken ook verschillende durfinvesteerders geld in de Franse start-up.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Aledia | Foto: Andy Bullock, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra