Waarom biobased isolatie toekomst heeft

Stro als isolatiemateriaal

24-06-2015 10:12 | Door: Willemien Groot

De nieuwe generatie biobased isolatiematerialen heeft een lagere CO2-voetafdruk en een hoge isolatiewaarde. Toch blijven de hoge aanloopkosten een obstakel. Extra onderzoek moet daar verandering in brengen.

Biobased alternatieven als stro en hennep vergen tot 50 procent minder energie voor productie en transport dan traditionele materialen op oliebasis, zegt Alan Taylor van het onafhankelijke onderzoeksbureau TWI in Cambridge. Het gebruik van organisch materiaal heeft bovendien als voordeel dat plantenresten de CO2 vasthouden die ze eerder hebben opgeslagen. Daarmee wordt de CO2-voetafdruk van gebouwen lager.

Kostenverlaging

Het zijn nog vooral de koplopers in de bouw en constructie die biobased isolatie als cellulose-isolatie, stro of Biofoam toepassen. De hoge aanloopkosten en onzekerheden over de prestaties zijn het grootste struikelblok. Toch neemt de belangstelling in de sector toe.

Het Europese onderzoeksproject Isobio is erop gericht de biobased alternatieven verder te ontwikkelen. Isobio moet innovatieve materialen en composieten opleveren die tot 20 procent beter presteren dan isolatiemateriaal op oliebasis. Ook moeten de productiekosten tenminste 15 procent omlaag.

Marktintroductie

Volgens de partners in het project kan biobased isolatie uitgroeien een volwaardig alternatief. De verwachting is dat de kosten binnen vijf tot tien jaar gaan dalen. De hoge investeringskosten zijn dan relatief snel terugverdiend als gevolg van de hogere isolatiewaardes.

In Nederland werkt de Wageningen Universiteit in het Open-Bio project aan nieuwe normen voor plantaardige isolatiematerialen. De studie in opdracht van de Europese Unie moet de marktintroductie vergemakkelijken.

Vochthuishouding

Het gebruik van plantenmateriaal als isolatie heeft ook een belangrijk gezondheidsvoordeel. Biobased isolatie is beter in staat de vochthuishouding in woningen en kantoren te reguleren.

Ze fungeren als vochtbuffer en verminderen zo schommelingen in de luchtvochtigheid binnenshuis. Dat leidt tot een reductie in ziekteverwekkers en allergische reacties.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Phys.org | Foto: Susanne Nilson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra