EMC Rotterdam duurzaam gekoeld met smartpolder

Parksluis

25-06-2015 13:34 | Door: Thijs ten Brinck

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam kan zijn koelbehoefte dekken met water uit een sluizencomplex in de buurt. Het smartpolder-concept van ingenieursbureau IF Technologie verdient zich binnen acht jaar terug.

IF Technologie heeft, samen met onder andere Hoogheemraadschap Delfland, de mogelijkheden van een warmte-koude-opslag (WKO) voor het ziekenhuiscomplex van het ErasmusMC onderzocht. De voorgestelde WKO kan koude winnen uit het water dat het hoogheemraadschap verpompt tussen de Nieuwe Maas en de Schie.

"Het slim aanpassen van gemaal Parksluizen in Rotterdam voor efficiënter waterbeheer levert voldoende koude om Erasmus Medisch Centrum duurzaam mee te koelen", zegt Barry Scholten, Business developer bij IF Technology.

Het water in de sluizen is in de winter gemiddeld niet warmer dan 7 graden Celsius. Koud genoeg om voor het hele jaar een koudebuffer voor het EMC aan te leggen. De investering in de warmte-koude-opslag, pompen en warmtewisselaars  bedraagt volgens de studie van IF Technology ongeveer € 2 mln. Dat bedrag is via de energiebesparing op koeling binnen acht jaar terug te verdienen.

Uit een bredere studie van ingenieursbureau IF Technology blijkt dat met warmte- of koudewinning bij negen van de 100 sluizen van het Hoogheemraadschap Delfland net zoveel energie is te besparen als een windpark van ruim 150 windmolens jaarlijks aan elektriciteit opbrengt.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: IF Technology, Cobouw | Foto: Marcel "MadJo" de Jong, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra