Coating met impact op een derde globale energieverbruik

airco

29-06-2015 07:20 | Door: Thijs ten Brinck

Promotieonderzoek aan de TU Delft heeft een coating opgeleverd die airconditioners en warmtepompen efficiënter maakt. Wereldwijd gaat 33 procent van het energiegebruik op aan koelen en verwarmen.

Het onderzoek aan de TU Delft heeft geresulteerd in een metal organic framework (MOF) dat helpt om koelmiddelen in koelkasten en elektrische verwarmingssystemen sneller te laten afkoelen.

De reguliere structuur van de MOF, een poreuze chemische verbinding tussen metalen en organische moleculen, adsorbeert snel en effectief het dampvormige koelmiddel in een warmtepomp. Als het koelmiddel neerslaat en vloeibaar wordt, geeft het zijn warmte af.

De op de MOF gebaseerde coating hecht volgens promovendus Martijn de Lange zonder bindmiddelen aan het oppervlak van warmtewisselaars. Warmtepompen kunnen met de coating werken bij een lagere temperatuur en worden zo efficiënter.

Bij brede toepassing levert de technologie volgens De Lange een bijdrage aan ‘significante, wereldwijde energiebesparingen’.

Warmtepompen

De warmtepompen in koelingssystemen en nieuwere verwarmingsinstallaties verpompen koelvloeistoffen. Aan de zijde waar de warmte gratis of ongewenst is, respectievelijk in de buitenlucht of in een koelkast, verdampt de vloeistof. De damp wordt vervolgens verpompt naar een andere warmtewisselaar waar de damp weer neerslaat als vloeistof.

Dankzij de faseovergangen kan een warmtepomp zeer efficiënt ruimtes verwarmen of koelen. De verdampingswarmte die het systeem gebruikt is gratis, alleen het pompen kost stroom. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: TU Delft | Foto: Christian Haugen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra