Hoe een fietsband grachtenpanden duurzamer maakt

ruiten

29-06-2015 14:37 | Door: Thijs ten Brinck

De Volendamse timmerman Jan Kes heeft een simpele oplossing verzonnen voor een groot probleem in monumentale panden. Met een fietsband voorziet hij de huizen van tochtdichte voorzetramen.

De Volendammer Jan Kes zet met zijn bouwbedrijf een simpele innovatie voor het isoleren van oude huizen professioneel in de markt. De timmerman richt zich op monumentale gebouwen, waarin het vervangen van kozijnen doorgaans verboden is. 

De oude kozijnen van monumenten zijn gemaakt voor dun enkelglas, waardoor er geen hoog isolerend dubbelglas in past. Met voorzetramen kunnen bewoners en gebruikers van beschermde monumenten toch een isolerende luchtspouw tussen het verwarmde huis en de buitenlucht creëren. 

In de vaak verzakte huizen is het daarbij echter moeilijk om een nieuwe voorzetruit te laten aansluiten op een scheef oud kozijn. Ook met de extra ruit houden bewoners zo last van tocht.

Tochtvrij monument

Met een fietsband die in sleuf in het kozijn van de voorzetruiten valt, realiseert Kes wel een perfecte luchtdichte aansluiting op de monumentale kozijnen. De binnenband wordt opgeblazen en vult, zonder de bestaande kozijnen te beschadigen, alle oneffenheden op.

Daarmee besparen bewoners flink op de energierekening en blijven ook ongewenste geluiden buiten. Jan Kes bespreekt zijn vinding en de uitwerking ervan op 29 juni 2015 in het BNR radioprogramma Eyeopeners.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: MKB InnovatieTop100, FD | Foto: Max Wolfe, Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra