Groen beton uit vliegas beter bestand tegen brand

Tunnelbouw

01-07-2015 07:43 | Door: Willemien Groot

Groen beton uit het restproduct vliegas is beter bestand tegen brand. Het bouwmateriaal is bovendien duurzamer dan gewoon beton.

Dat blijkt uit onderzoek van de Australische Curtin University in Perth. In de studie zijn de eigenschappen van gewapend beton met vliegas vergeleken met die van een standaard mengsel. Kolommen van gewapend beton, variërend in dikte van 125 tot 175 millimeter werden twee uur lang blootgesteld aan een hitte van maximaal 960 graden Celsius.

Geleiding

Het beton met vliegas bleek hitte beter te geleiden, met minder breuken en scheuren tot gevolg. Na de brand was het ook sterker. De overgebleven belastbaarheid was voor groen beton nog 61 tot 71 procent, tegen 50 tot 53 procent voor traditioneel beton.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van belang voor de bouw van tunnels en flatgebouwen. Voor die constructies gelden hoge brandveiligheidseisen.

Duurzame bouw

Behalve sterker, is beton op basis van vliegas ook milieuvriendelijker. Het is een duurzame toepassing van afval uit energie-afvalcentrales of staalbedrijven.

De productie en toepassingen van vliegas-beton is nog relatief nieuw. Een Brits bedrijf maakt bouwblokken van vliegas en CO2 uit rookgassen. Carbon8 claimt dat het productieproces CO2-negatief is. Bij de productie is minder energie nodig dan de hoeveelheid CO2 die in de blokken is opgeslagen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Phys.org | Foto: Dushan Hanuska, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra