Zonneschoorsteen voor Energy Academy Europe

Energy Academy

02-07-2015 07:23 | Door: Thijs ten Brinck

In de stad Groningen krijgt het onderwijsinstituut Energy Academy Europe een uitermate duurzame huisvesting. Technisch dienstverlener Cofely is verantwoordelijk voor de installatietechnologie.

Op de Zernike Campus in Groningen brengen de Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen al het energieonderwijs en –onderzoek samen onder een dak.

De Energy Academy bundelt veel expertise op het vlak van duurzame technologie en energietransitie, en krijgt een gebouw dat daar bij past. Een goed geïsoleerde gebouwschil en efficiëntie installaties voor koeling, verwarming, verlichting en luchtbehandeling maken het gebouw zeer energiezuinig.

Duurzame energie en ventilatie

Een groot schuin dak vol zonnepanelen, gecombineerd met aardwarmtewinning en natuurlijke ventilatie, maakt samen met het lage energieverbruik dat de Energy Academy meer energie levert dan het aan het elektriciteitsnet onttrekt.

Technisch dienstverlener Cofely heeft van de Universiteit Groningen opdracht gekregen alle installatietechniek voor het gebouw te ontwerpen en te realiseren.

Zonnepanelen en zonneschoorsteen

Cofely installeert onder andere een groot aantal zonnepanelen op het dak. Een bijzondere opstelling van de panelen zorgt voor een optimum aan stroomopbrengst gedurende de dag terwijl er ook daglicht binnenvalt door het dak.

Voor de ventilatie is het gebouw grotendeels afhankelijk van natuurlijke trek. Om tochtklachten te voorkomen legt Cofely een complex kanalenstelsel aan. De buitenlucht wordt via buizen in de grond voorverwarmd of gekoeld en verlaat het gebouw via een zonneschoorsteen in het dak. Hoewel de ventilatie zoveel mogelijk natuurlijk verloopt, wordt er wel warmte teruggewonnen uit de luchtstromen.

Voor het ontwerp heeft Energy Academy het Breeam-certificaat Outstanding gekregen. Daarmee wordt het Nederlands duurzaamste onderwijsgebouw.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Cofely | Foto: Broekbakema

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra