Start-up bouwt zeecontainers om tot goedkope off-grid woning

sustainer

03-07-2015 12:02 | Door: Thijs ten Brinck

De start-up Sustainer Homes heeft een duurzame woning gebaseerd op een zeecontainer, officieel gepresenteerd. Het eerste exemplaar is verkocht aan energiebedrijf Eneco. 

sustainer

De woning kan dankzij duurzame energie en een eigen regenwaterberging overal staan. Zonder enige aansluiting op het net.

Met Eneco gaat Sustainer Homes voor twee jaar een samenwerkingsverband aan. Eneco onderzoekt met de start-up of zelfvoorzienend leven interessant is voor zijn klanten. 

Betaalbare starterswoning

De Sustainer is een woning die zonder elektriciteits-, gas-, drinkwater- en rioolaansluiting functioneert. Als kant-en-klaar woonconcept is de container een goedkoop en duurzaam alternatief voor huurwoningen in de Randstad. De hoge huren maken die voor starters bijna onbereikbaar. De Sustainer is ontwikkeld door de start-up Sustainer Homes, opgericht door Gert van Vugt.

“We plaatsen betaalbare starterswoningen op gewilde locaties. We maken daarbij gebruik van uitzonderingen in bestemmingsplannen, speciaal voor tijdelijke bebouwing”, zei Van Vugt bij de lancering van zijn start-up in maart van dit jaar. “De Sustainer is als gewone zeecontainer te vervoeren, en binnen een dag overal in Nederland te plaatsen. Daarna kun je er direct in wonen.”

Onafhankelijk en duurzaam

Dankzij zonnepanelen, windturbines, een warmtepomp en accu’s kan de woning het hele jaar door zonder externe energietoevoer. Met membranen voor de zuivering van regenwater en een plantenfilter voor afvalwater kan de woning ook voor water volledig ‘off-grid’.

De Nederlandse start-up Sustainer Homes heeft, als onderdeel van de Startupbootcamp Smart City & Living, bijna vier maanden lang hard gewerkt aan het eerste prototype. Tijdens de Demoday van het accelerator-programma presenteerde de start-up het eerste exemplaar. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Foto's: Sustainer Homes

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra