Franse architecten ontwerpen zelfvoorzienende stad in Sahara

OXO Sahara toren interieur

08-07-2015 08:06 | Door: Chris Thijssen

Als het aan het Franse architectuurbureau OXO ligt, worden de dorre vlaktes van de Sahara over tien jaar getransformeerd tot een leefbare omgeving. De Parijse firma heeft een ontwerp gemaakt voor een futuristische toren in ’s werelds grootste woestijn.

Het ontwerp van de toren is gebaseerd op duurzame energiebronnen, zoals regenwateropslag, zonne-energie en geothermische energie. Hiermee wil het bureau een volledig duurzame stad in één gebouw maken. De toren is 450 meter hoog en heeft een vloeroppervlak van 780.000 vierkante meter.

Ecosysteem

“Met dit ontwerp creëren we een leefbaar en groen ecosysteem in de toren, dat anders niet kon bestaan in de Sahara”, zegt architect Manal Rachdi van OXO tegen Reuters. Volgens hem ontstond het idee voor het ontwerp tijdens zijn zoektocht naar nieuwe manieren om ‘vijandige’ omgevingen, zoals de Sahara, te verstedelijken.

Rachdi: “We wilden een concept ontwikkelen dat ons in staat stelt een verticale stad in de woestijn te bouwen. Een toereikend aanbod aan energiebronnen en voorzieningen zorgt ervoor dat de inwoners zelfvoorzienend zijn.” Het gebouw biedt dan ook ruimte aan voorzieningen als woningen, tuinen, kantoren, een hotel, musea, sportscholen en zwembaden.

Duurzame energie

De toren zal daarnaast worden voorzien van zonneschermen en natuurlijke ventilatie, om de temperatuur te reguleren. Regenwater wordt opgevangen en in de grond geïnjecteerd. Daar wordt het door aardwarmte omgezet in stoom om energie te genereren. 

Het ontwerp van de toren is nu nog een voorstel, maar Rachdi en zijn collega’s hopen in 2025 te kunnen beginnen met de bouw. Ze verwachten dat de volledige bouw 50 jaar zal duren.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: OXO, Reuters | Foto's: OXO (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra