Bedrijven Bouw & Hout Convenant kopen duurzamer hout in

FSC-boom

09-07-2015 12:02 | Door: Chris Thijssen

Sinds de start van het Bouw & Hout Convenant in 2013 hebben de 23 deelnemers hun houtinkoop-ketens voor een groot deel verduurzaamd. Van de 119.000 kubieke meter hout die de partners in 2014 inkochten, was 92 procent van duurzame herkomst.

Het Bouw & Hout Convenant is in 2013 opgezet door het Forest Stewardship Council (FSC) Nederland om de toepassing van duurzaam hout in bouwprojecten vanzelfsprekend te maken. Het FSC is het grootste keurmerk op de Nederlandse houtmarkt. De aangesloten partijen volgen de richtlijnen van de Nederlandse overheid voor de duurzame inkoop van hout (TPAC).

Door samen naar oplossingen te blijven zoeken, streven de deelnemers naar een volledig duurzame houtinkoop. Van FSC Nederland krijgen de ondernemingen onder meer inhoudelijke ondersteuning.

Voorbeeld

Eind juni meldde FSC Nederland dat het aandeel FSC-hout op de Nederlandse markt tussen 2011 en 2013 is gestegen van 24 procent naar 40 procent. Het totale marktaandeel hout- en plaatmateriaal nam in die periode toe van ruim 65 procent naar 74 procent. In de bouw, de grootste verbruiker van tropisch hardhout, blijft de groei nog achter.

Volgens de organisatie zijn er, buiten de deelnemers in het convenant, weinig andere grote bouwbedrijven transparant over het percentage duurzaam hout dat zij gebruiken. Teleurstellend, vindt Roel Nozeman, netwerkmanager bouw- en vastgoedsector bij FSC Nederland.

“Met een pragmatische aanpak kunnen bedrijven een groot verschil maken. De deelnemende partijen hebben heel concrete resultaten bereikt. Wij hopen dan ook dat andere bedrijven een voorbeeld aan hen nemen”, zegt Nozeman in een persbericht.

‘Ambitieus en duidelijk’

Een van de aangesloten bedrijven is VolkerWessels. Lars van der Meulen, Manager Corporate Responsibility bij het bedrijf, noemt het convenant ambitieus en duidelijk. “Dit heeft in korte tijd geleid tot een resultaat waar we trots op zijn. We gaan de aanpak van het convenant dan ook kopiëren naar onze andere belangrijke grondstofstromen.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: FSC Nederland | Foto: FSC Nederland

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra