Ondergronds park in New York komt stap dichterbij

10-07-2015 10:21 | Door: Chris Thijssen

De Lowline in New York moet het eerste ondergrondse park ter wereld worden. De bedenkers achter dit project hebben deze week voldoende geld opgehaald voor het bouwen van een lab.

Het projectteam haalde via een crowdfundingcampagne op Kickstarter ruim $ 200.000 op. Dat is genoeg voor de opening van een testlab voor de zonnetechnologie die het ondergrondse park moet verlichten. 

Het Lowline-park krijgt natuurlijk licht, en echte planten en bomen. Als locatie heeft Lowline gekozen voor de Williamsburg Bridge Trolley Terminal in New York. Dit station is sinds 1948 niet meer in gebruik. De Lowline is als park de ondergrondse tegenhanger van de Highline. Een groot groengebied in New York dat is aangelegd op de funderingen van een oude goederenspoorlijn.

Zonnetechnologie

Via de daken van omringende gebouwen van het station wordt door middel van een parabolische collector zonlicht verzameld. Dit licht reflecteert via extreem efficiënte spiegels naar straatniveau en via buizen naar de ondergrondse ruimte geleid en verspreid.

Er komt volgens Lowline voldoende zonlicht binnen voor fotosynthese. Hierdoor kunnen er planten en bomen groeien.

Testlab

Het plan voor de Lowline bestaat al sinds  2011, maar verloopt in stappen. "We gaan testen hoe we op afstand zonlicht effectief kunnen verzenden", schrijft het projectteam op Kickstarter. "Dit doen we door drie zonlicht-verzamelsystemen te installeren op het dak van een verlaten voormalig pakhuis. Het verzamelde licht zullen we vervolgens in een donkere ruimte in het gebouw verspreiden." 

Het team gaat daarnaast onderzoeken welke planten en bomen geschikt zijn om ondergronds te groeien. Dit doet ze in samenwerking met tuinbouwexperts van de Brooklyn Botanic Garden. Lowline hoopt het park tussen 2018 en 2020 te openen. De bedenkers van de Lowline geloven dat steden groener, leefbaarder en mooier kunnen worden. Ook als er bovengronds geen ruimte is voor stadsparken.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Lowline

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra