Start-up stapelt circulaire legoblokken om in te wonen

finch

15-07-2015 18:43 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Finch Buildings heeft een modulair en energiezuinig woonconcept ontwikkeld. De woonblokken zijn stapelbaar tot vijf verdiepingen, en bijna volledig van hout.

De basis van het concept van Finch Buildings is een robuuste, dikwandige houten doos. De woonunits, 25 vierkante meter groot en 3 meter hoog, zijn kant en klaar te vervoeren met een vrachtwagen en tot vijf lagen te stapelen.

finch

Dankzij de dikke houten muren, vloeren en daken zijn de woonblokken goed geïsoleerd. 

De woningen worden elektrisch verwarmd en voor Finch Buildings is het vanzelfsprekend dat de eenheden energieneutraal zijn. Op het dak is ruimte voor zonnepanelen.

Het hout in de woning is volgens de start-up een CO2-opslag. Finch plant bovendien meer bomen aan dan het voor de bouw van de units nodig heeft. Daarmee onttrekt het concept effectief CO2 uit de lucht.

Postcodeloterij Green Challenge

Op 15 juli is bekend gemaakt dat Finch Buildings, samen met 24 andere start-ups uit binnen en buitenland, is genomineerd voor de Postcodeloterij Green Challenge.

Naast Finch behoren onder meer het Spaanse Vortex, producent van wiebelwindmolens zonder wieken, de door zwaartekracht aangedreven LED-lamp Gravitylight en de Slimbreker tot de genomineerden.

Op 17 augustus maakt de organisatie de vijf finalisten bekend. Deze mogen op 10 september in de Amsterdamse Gashouder een laatste keer pitchen voor de hoofprijs van € 500.000.

Rockstart Smart Energy

Finch Buildings is ook een van de start-ups uit de tweede editie van Rockstart’s Smart Energy Accelerator. In april 2015 presenteerde Finch zich aan een groep investeerders tijdens de demoday van de accelerator.

Naast Finch dingen ook de Rockstart-collega’s Hyko en Bleeve mee naar de Postcodeloterij Green Challenge.

Bekijk een filmpje van FinchBuildings:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: FInchbuildings, Postcodeloterij Green Challenge | Foto: Finchbuildings

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra