Ondernemend Nederland heeft hard hoofd in ESCo

Ondernemend Nederland heeft hard hoofd in ESCo

21-02-2012 11:19 | Door: Katjana Cabenda

“Nederlanders zijn achterdochtig tegenover Energy Service Companies.” Dat concludeerde Kees Verspui, manager Business Development Energy Solutions van Johnsons Controls tijdens het symposium ‘Groen gebouwd, Goed verhuurd?’ vorige week.

De sceptische houding van Europese ondernemers tegenover Energy Service Companies (ESCo’s) is door Johnsons Controls in kaart gebracht in de Energy Efficiency Indicator (EEI) 2010 en 2011.

Verspui: "77 procent van de Europese ondernemers en besluitvormers ondervindt obstakels als het gaat om verduurzaming." Met name de hoogte van de investering, onacceptabele terugverdientijd, ontbrekende besparingsgarantie en gebrek aan vertrouwen in expertise vormen belangrijke obstakels voor duurzame investeringen.

“Indirect leiden de obstakels tot geldverlies, achterblijvende ontwikkelingen, demotivatie en gemiste kansen voor renovaties,” oordeelt Verspui.

Win-win

Een ESCo is een samenwerking van bijvoorbeeld adviesbureaus, installateurs en een publieke partij, die zorgt voor duurzame (energie)adviesdiensten. Het verschilt met de gangbare manier van duurzaam investeren, waarbij een onderneming zélf de plaatsing en financiering van de investering realiseert.

Een ESCo neemt de financiering, de realisatie én het onderhoud van de duurzame investering op zich. De geplaatste energiebesparende voorzieningen, zoals zonnepanelen of warmte-koude-opslag (WKO), worden door klanten terugbetaald met een deel van de kostenbesparing gedurende de looptijd van het contract. “Een ESCo tackelt op die manier de vier obstakels,” aldus Verspui.

‘The big A’

Een succesvol voorbeeld is de verduurzaming van het Empire State Building in New York. Een ESCo heeft daar 38 procent aan totale energiereductie gerealiseerd door bijvoorbeeld te besparen op koeling. De jaarlijkse kostenreductie komt neer op €3,3 mln, wat maakt dat binnen drie jaar tijd de gedane investering is terugverdiend.

In het hoofd

Verspui concludeert dat ESCo’s in Nederland het vertrouwen bij de ondernemer moeten winnen. Daarnaast stelt hij dat een standvastig management binnen bedrijven en opstelling van het juiste businessplan essentiële startpunten zijn.

Verspui’s sentiment werd geëchood door Jan Rotmans, hoogleraar duurzaamheid en transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “De grootste barrières zitten nog in ons hoofd, iedereen weigert te geloven dat het zowel waardebelonend als kosteneffectief is”.

Bron: DuurzaamBedrijfsleven.nl

Foto: Flickr.com

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Katjana Cabenda

Katjana Cabenda is redacteur bij DuurzaamBedrijfsleven.nl. Duurzaamheid: voor velen tot nog toe verbonden aan een groot vraagteken. Heldere communicatie over concrete duurzame zaken, dat is waar ik voor ga. Om duurzaamheid, voor iedereen tastbaar én dus bereikbaar te maken.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra