Proef met slimme Van Brienenoordbrug uitgebreid

Van Brienenoordbrug, innovatie TNO

17-07-2015 15:10 | Door: Willemien Groot

TNO en Rijkswaterstaat gaan samenwerking bij de verdere ontwikkeling van een slimme brug. De lopende pilot bij de Van Brienenoordbrug wordt verlengd en uitgebreid tot 2017.

Een monotoringsysteem, dat is ontwikkeld door TNO, geeft aan wanneer groot onderhoud aan de brug of een renovatie nodig is. TNO en Rijkswaterstaat verwachten dat het innovatieve meetsysteem het aantal inspecties van de wegdelen vermindert. Dat leidt tot kostenbesparingen en minder overlast voor het verkeer.

Op basis van inspecties moeten de beheerders van de brug nu nog het toekomstig onderhoud berekenen. Uit veiligheidsoogpunt hanteren ze daarvoor een ruime marge. 

Levensduurverlenging

Het meetsysteem van TNO registreert nauwkeurig het ontstaan van kleine scheuren in de stalen rijdekken. In de afgelopen twee jaar is de innovatie getest bij de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam.

De nieuwe methode geeft een heel precies beeld van de conditie van het staal. Een renovatie kan daardoor later of juist eerder plaatsvinden. Het doel van de pilot is dat grote stalen constructies langer meegaan.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: TNO | Foto: Vincent_AF, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra