Ook Londen krijgt ‘s werelds grootste volledig houten gebouw

clt

21-07-2015 09:58 | Door: Thijs ten Brinck

In Noord-London bouwt het van oorsprong Deense bouwconcern Ramboll een wooncomplex van tien verdiepingen hoog. Het is volgens de bouwer het grootste houten bouwproject ter wereld.

Het project Dalston Lane in de Londonse wijk Hackney krijgt een betonnen plint met commerciële ruimten. Bovenop de betonnen begane grond komen negen verdiepingen, die zijn opgetrokken uit zogenoemd cross laminated timber (CLT).

clt

Die dikke, kruislings verlijmde houten balken zijn lichter en duurzamer dan beton. Tijdens de groei absoberen bomen kooldioxide, dat na gebruik voor de bouw voor tientallen jaren in de constructie gevangen blijft. Bij de productie van beton komt juist veel CO2 vrij.

Lichter en duurzamer

Ook het transport van het lichtere materiaal is minder energie-intensief. De totale CO2-voetafdruk van het project is slechts de helft van een conventioneel project. De besparingen lopen op tot 2.400 ton CO2, zegt Gavin White, CLT-expert bij Ramboll, op de Britse site The Engineer.

Een extra voordeel van het lichte bouwmateriaal is dat minder maatregelen nodig zijn om de onderliggende spoortunnels veilig te houden. Ramboll deed eerder ervaringen op met houtbouw in Bristol en Norwich. In London bouwde het concern een school van vier verdiepingen hoog.

Timber first

In Londen is de vraag naar nieuwe woningen hoog. De Commission on Affordable Housing in London becijferde dat er de komende vijf jaar elk jaar minstens 50.000 huizen moeten worden bijgebouwd.

Het bestuur van de wijk Hackney wil zijn deel zoveel mogelijk invullen met houtbouw. Andrew Waugh, als architect betrokken bij Dalston Lane: “CLT-gebouwen zijn de enige duurzame optie om kwaliteitswoningen op een klein oppervlak te bouwen.”

Houtbouw in opmars

Ramboll claimt dat het project bij oplevering het hoogste houten gebouw ter wereld is. Om die claim hard te maken moet het bedrijf wel haast maken.

Op hoogte moet het tien verdiepingen hoge complex in London in ieder geval zijn meerdere erkennen in projecten in Canada en Oostenrijk. Ook ligt er al een voorstel voor de bouw van een CLT-toren van liefst 35 verdiepingen in Parijs.

In Nederland is het zes verdiepingen hoge Patch22 in Amsterdam voorlopig een van de hoogste houtbouwprojecten.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: The Engineer, Ramboll | Foto: Regal Homes

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra