Hoogste gebouw ter wereld is nu een viskwekerij

Daktuinen Sky City

21-07-2015 10:12 | Door: Willemien Groot

Het megacomplex Sky City, in de Chinese stad Changsha, zou het hoogste gebouw ter wereld zijn. Inmiddels is de bouw gestaakt en de omwonenden gebruiken het bouwterrein als viskwekerij en landbouwgrond. 

De wolkenkrabber Sky City zou 838 meter hoog worden, 10 meter meer dan Burj Khalifa in Dubai. Bouwonderneming Broad Sustainable Building (BSB) wilde Sky City in 90 dagen bouwen. 

Het megaproject strandde al kort na het begin van de bouwwerkzaamheden in 2013. Door het uitblijven van de benodigde vergunningen en twijfels over de veiligheid, kwam het pand niet verder dan de fundering.

Sky City China, BSB

Stadsbewoners en lokale bedrijfjes hebben het verlaten terrein van 2,6 hectare een andere bestemming gegeven, meldt de South China Morning Post. Een lokale ondernemer liet de betonnen funderingen vollopen met water en investeerde $ 2.000 in een viskwekerij. Andere bedrijfjes gebruiken het bouwterrein voor graanopslag en als landbouwgrond voor meloenen.

Vergunningen

Volgens BSB is de bouw van Sky City allerminst van de baan. Het complex biedt, als het af komt, ruimte aan appartementen, een hotel en een ziekenhuis. De 30.000 bewoners zouden grotendeels hun eigen voedsel kunnen verbouwen in de verticale tuinen, met een totale oppervlakte van ruim 86.000 vierkante meter.

Door energiebesparende maatregelen is de CO2-uitstoot zo'n 120.000 ton lager dan die van vergelijkbare gebouwen. De hoogste wolkenkrabber ter wereld kan volgens het concern nog steeds in hoog tempo worden gebouwd.

BSB maakt ondertussen naam met iets kleinere modulaire flatgebouwen. Het gebouw Mini Sky City van 57 verdiepingen en 200 meter hoog, eveneens in Changsha,  kwam in slechts 59 dagen van de grond. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: BSB, South China Morning Post, Inhabitat | Foto inzet: BSB

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra