Hoe een Delftse start-up schoon water levert aan een villa

Kraanwater

21-07-2015 18:29 | Door: Willemien Groot

Een villa-eigenaar op de Maagdeneilanden krijgt schoon drinkwater uit een installatie van de Delftse start-up Elemental Water Makers. De waterzuiveraar zuivert zout of brak water, met behulp van hernieuwbare energie.

De installatie van het Delftse bedrijf draait volledig op stroom afkomstig van windmolens en zonnepanelen. Het water wordt omhoog gepompt naar een bassin op honderd meter hoogte. De zwaartekracht perst het water op de terugweg naar beneden door membranen, die het zout eruit filteren.

Sinds dit weekend is de waterzuiveraar volledig in bedrijf, schrijft de website Cobouw. Elemental Water Makers testte de vinding eerder in een pilot op het Indonesische eiland Bali.

De eigenaar van de villa bestelde de waterzuiveringsinstallatie voor de levering van drinkwater en gietwater voor zijn landgoed van ongeveer vier hectare. De Delftse installatie is relatief klein en levert ongeveer 12.500 liter per dag.

Goedkoper schoon drinkwater

Volgens het bedrijf bespaart het systeem ruim 60 procent op de kosten voor schoon water. De toepassing van hernieuwbare energiebronnen in plaats van een dieselgenerator leidt tot een CO2-reductie van 25 ton per jaar.

Ook bijvoorbeeld hotels en vakantieparken op eilanden en in kustgebieden hebben volgens oprichter en CEO Sid Vollebregt baat bij het concept van Elemental Water Makers. In een interview met het Financieele Dagblad zegt Vollebregt verder ook gemeenten te willen interesseren voor gezuiverd water uit duurzame bronnen. “Als er meer drinkwater wordt gemaakt, gaat de prijs omlaag.”

Het bedrijf zegt in gesprek te zijn met twintig hotels voor de levering van een installatie. Daarnaast verwacht Elemental Water Makers een opdracht van een gemeente in Kaapverdië.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Cobouw, Het Financieele Dagblad, Elemental Watermakers | Foto: Jase Curtis, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra