Nederlandse zonneboiler voor maximaal gebruik zonnestroom

zonnepanelen

23-07-2015 07:16 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse bedrijf NIBE Energietechniek introduceert een nieuwe serie zonneboilers. De elektrische boilers werken met bijna alle zonnepanelen, en zijn bedoeld voor all-electric-woningen.

NIBE Energietechniek brengt vijf nieuwe boilers op de markt, met een inhoud die oploopt van 95 tot 195 liter. De boiler verwarmt het water elektrisch, met de stroomopbrengst van zonnepanelen in plaats van direct met zonnewarmte. Hierdoor hoeft de boiler niet direct onder het dak geplaatst te worden.

“Een enkele elektrakabel is simpeler weg te werken dan twee dikke geïsoleerde buizen”, zegt Alex Bout van NIBE. “De maximale afstand tussen de boiler en de pv-panelen mag 100 meter bedragen. Door het ontbreken van een pomp is het onderhoud bovendien minimaal, terwijl er ook geen risico bestaat op bevriezing, oververhitting en lekkage.”

Dubbele thermostaat

De boilers hebben twee thermostaten. De eerste stuurt het gebruik van de zonnestroom aan. De tweede dient als back-up voor minder zonnige dagen en maakt gebruik van netstroom.

Door de zonthermostaat hoger te zetten dan die voor de 'gewone' elektriciteit, maken de boilers maximaal gebruik van zelf opgewekte duurzame stroom. Tegelijkertijd is de gebruiker altijd verzekerd van warm water.

Salderen of zonne-energie opslaan

Met de nieuwe zonnestroomboilers speelt NIBE in op de verwachte afschaffing van de saldering van zonnestroom. De opgewekte stroom wordt zoveel mogelijk gebruikt om water te verwarmen. Alleen het overschot wordt aan het elektriciteitsnet teruggeleverd.

Huiseigenaren met zonnepanelen mogen het eigen elektriciteitsverbruik nu nog één op één verrekenen met overschotten aan duurzame zonnestroom die de zonnepanelen aan het elektriciteitsnet terug leveren. Ze besparen zo op BTW en energiebelasting.

Als die regeling wegvalt, is het voor consumenten met zonnestroom aantrekkelijk om zoveel mogelijk van de opgewekte elektriciteit zelf direct te verbruiken. Zo zijn de zonnestroomboilers een alternatief voor bijvoorbeeld de thuisbatterijen van Tesla en BMW.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: NIBE | Foto: Jon Callas, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra