Duurzame zeepfabriek krijgt grootste dakkas ter wereld

kas Method

23-07-2015 09:21 | Door: Willemien Groot

Het dak van de nieuwe fabriek van duurzame zeepfabrikant Method in Chicago krijgt de grootste dakkas ter wereld. De bouw begint dit najaar.

Het Amerikaanse concern Method, producent van milieuvriendelijke zeep, opende in april een nieuwe fabriekshal in de wijk South Side van Chicago. Het complex is voorzien van drie zonnepaneleninstallaties die meedraaien met de zon, en een windturbine met een geïnstalleerd vermogen van 600 kilowatt. De hernieuwbare energiebronnen leveren samen een derde van de stroom die de fabriek verbruikt.

Method fabriek

De meest opvallende feature is de enorme kas die op het dak komt te staan. Dit najaar begint de bouw van de kas met een totale oppervlakte van bijna 7.000 vierkante meter. De dakkas is volgens Method de grootste ter wereld, groter dan die op het dak van de RAI in Amsterdam.

De kas is zo zwaar dat de draagconstructie van de fabriek daar speciaal op is gebouwd. Ook draagt deze bij aan een betere, energiebesparende isolatie en klimaatbeheersing.

Geen verwarming

Voor het ontwerp van de fabriek heeft Method inspiratie opgedaan bij de nieuwbouw van het Belgische Ecover, eveneens producent van milieuvriendelijke reinigingsmiddelen. De groene kas van Ecover is zo isolerend dat de fabriek geen verwarming en geen airco nodig heeft.

Volgens het concern is het op de vloer van de Belgische fabriek nooit kouder dan 4 graden Celsius en nooit warmer dan 26 graden. Bij extreme kou maakt Ecover gebruik van aanvullende warmtestralers op aardgas.

Naar verwachting leveren de kassen met een teelt op hydrocultuur per jaar zo’n 500 ton verse groente zonder pesticiden of kunstmest. De teelt bestaat onder meer uit boerenkool en verschillende soorten sla. De opbrengst verkoopt Method aan lokale restaurants en winkels en op een boerenmarkt in Chicago.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Business Insider, McDonough Partners, Ecover | Foto: McDonough Partners, Foto inzet: Method

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra