LED-verlichting meer in zwang bij bedrijf dan bij consument

lampen

23-07-2015 14:18 | Door: Thijs ten Brinck

In Nederland zijn het afgelopen jaar liefst 11,2 miljoen LED-lampen verkocht. Dat is een stijging van 55 procent ten opzichte van de voorgaande periode.

Dat meldt de stichting LightRec, die zich inzet voor de recycling van lampen en armaturen, in zijn jaarverslag. Met ruim 11 miljoen stuks, zijn er bijna dubbel zoveel LED-lampen als spaarlampen verkocht.

Vooral zakelijke klanten investeren volgens LightRec fors in de energiezuinige verlichting. Bij consumenten blijft de transitie nog iets achter.

Inzameling en recycling

LightRec verwelkomde het afgelopen jaar dertig nieuwe leden. Bij de stichting zijn nu 468 producenten en importeurs van lichtsystemen aangesloten. Inschrijven bij de recycling-organisatie is voor deze bedrijven verplicht, maar nog niet alle partijen houden zich aan deze eis.

“Als alle producenten zich aanmelden kunnen we de inzameling en recycling van verlichting ook voor de toekomst garanderen”, zegt Gied van Hoorn, manager van LightRec. “Zo kunnen we zoveel mogelijk verlichting recyclen en schaarse grondstoffen behouden.”

Van Hoorn benadrukt dat oude spaarlampen en TL-buizen gescheiden ingezameld moeten worden: “Deze lampen bevatten stoffen die apart moeten worden verwerkt en goed kunnen worden gerecycled.” Ook LED-lampen moeten aan het eind van de levensduur via de stichting worden aangeboden voor recycling.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: LightRec | Foto: Tony Webster, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra