Hoe vulkanische bolletjes isolatie duurzamer maken

Oude huizen Londen isolatie

23-07-2015 16:39 | Door: Willemien Groot

Goedkope bolletjes van vulkanisch glas kunnen de kosten voor isolatiemateriaal tot 30 procent verlagen. Tuinders en kwekerijen gebruiken het materiaal, perliet, nu al als bodemverbeteraar. 

Onderzoekers aan de Brunel University of London hebben ontdekt dat de toepassing van het materiaal perliet in vacuüm-isolatiepanelen beter presteert dan gangbare isolatiematerialen als steenwol en isolatieschuimen. Ook kost het minder energie om de bolletjes te maken, en het materiaal is ten minste 30 procent goedkoper dan gebrand silicium.

Perliet en gebrand silicium zijn goed toepasbaar op plaatsen waar conventionele isolatiematerialen te veel ruimte in beslag nemen. Het nieuwe isolatiemateriaal is nog geen twee centimeter dik en heeft dezelfde isolerende capaciteiten als schuimblokken van tien centimeter dik.

Lagere temperatuur

Het productieproces van perliet vindt plaats bij minder dan 1000 graden Celsius. Voor gebrand silicium is een temperatuur van 3000 graden vereist. 

Harjit Singh

Volgens hoofdonderzoeker Harjit Singh van de Brunel University presteren de isolatiepanelen van perliet in een vacuüm omhulsel vijf tot acht keer beter dan steenwol of schuimblokken. “Als je bedenkt dat 43 procent van de CO2-uitstoot in Groot-Brittannië afkomstig is van gebouwen, levert dit een significante besparing op”, zegt Singh.

Dunne voorzetwanden 

Voor isolatie van nieuwe woningen en kantoren gebruiken bouwbedrijven meestal schuimblokken van zo'n tien centimeter dik. Het nieuwe isolatiemateriaal is nog geen twee centimeter dik, wat het geschikt maakt voor toepassing in 2,3 miljoen oude Britse woningen en gebouwen.

De massieve muren van oude gebouwen hebben geen spouw, en bieden geen ruimte voor dikker isolatiemateriaal. De dunne perlietpanelen kunnen aan de binnenzijde van muren worden aangebracht, zonder dat de voorzetwanden veel van de binnenruimte in een kamer inemen.

Voorzichtig isoleren

Een nadeel van de technologie is nog de kwetsbaarheid. Een kleine beschadiging doorbreekt het vacuüm, waardoor een paneel zijn isolerende eigenschappen verliest. Singh onderzoekt of meerdere panelen zijn samen te voegen tot grote platen, die zijn afgedekt met een dunne stuclaag. Als dan een gedeelte beschadigd raakt, zou dat nauwelijks effect hebben op de isolerende werking.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Brunel University London | Foto: Kathleen Tyler Congklin, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra