Slimme gevel verlaagt energierekening oude gebouwen

woningen spanje

23-07-2015 18:59 | Door: Willemien Groot

Een innovatieve, modulaire gevel kan het energieverbruik in oude gebouwen aanzienlijk terugdringen. Verschillende bedrijven testen in Europees verband een warmte- en ventilatiesysteem dat over vijf jaar op de markt kan komen.

In een appartementencomplex in Spanje loopt een experiment met een high-tech gevel voor bestaande bouw. De gevel is voorzien van een ventilatie- en een warmteabsorbtiesysteem. Een netwerk van sensoren activeert verschillende energiebesparende componenten die in de gevel zijn verwerkt.

De plaatsing van het Multifunctional Energy Efficient Facade System is een relatief eenvoudige ingreep om bestaande appartementenbouw energiezuiniger te maken. De pilot wordt gehouden in de stad Mérida, in de regio Extremadura, die bekend staat om zijn extreme weersomstandigheden. 's Nachts vriest het regelmatig terwijl de temperaturen overdag hoog oplopen. 

MeeFS slimme gevel

Bij extreme warmte wordt de hitte buiten gehouden en bij lage temperaturen kan de opgeslagen warmte het gebouw in. Een energiemanagementsysteem monitort de veranderende weersomstandigheden en controleert alle ingebouwde technologie, zonder dat er een mens aan te pas komt.

Comfort

Het Spaanse bureau Tecnalia is verantwoordelijk voor het warmte-absorbtiesysteem. Volgens het bedrijf geven de absorberende panelen warmte af waar het nodig is en voorzien ze de woningen van extra isolatie tegen kou bij lage temperaturen. 

Volgens Tecnalia draagt de slimme gevel bij aan een veel lagere energierekening, terwijl het comfort voor de bewoners gelijk blijft. Hoewel de gevel optimaal gebruikt maakt van warmte en koele lucht, is iedere woning voorzien van een eigen thermostaat. Als bewoners behoefte hebben aan meer frisse lucht, kunnen ze het systeem uitschakelen en een raam openzetten.

Energiebesparing

De geteste gevel is ontwikkeld binnen het zogeheten MeeFS-project van de Europese Unie. Daarin werken bedrijven en kenninstituten samen aan energiebesparende oplossingen voor bestaande bouw. Toepassing van die nieuwe technologieën moet leiden tot een energiebesparing van ten minste 27 procent. 

In de EU komt 40 procent van de totale CO2-uitstoot voor rekening van de verouderde voorraad woningen en kantoren. Tegen 2030 moeten die emissies zijn gedaald tot 20 procent van het totaal. De slimme gevel is een van de oplossingen om het energieverbruik van oude gebouwen omlaag te brengen. Het concept moet over vijf jaar al op de markt komen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: MeeFS, Nanowerk, ECN Mag | Foto: Les Haines, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra