Miljoeneninvesteringen in het riool door hoosbuien

hoosbui

30-07-2015 12:00 | Door: Erik Verheggen

Hoosbuien zijn een zichtbaar gevolg van klimaatverandering. Gemeentes investeren honderden miljoenen in het riool en tijdelijke waterberging om overlast tegen te gaan.

Vrijwel alle gemeenten treffen forse maatregelen om het toenemende aantal zomerse hoosbuien op te vangen. Dat meldt stichting Stichting Rioned, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer en riolering in Nederland.

€ 340 mln

Gemeenten investeren jaarlijks bijna € 1 mrd in riolering. Uit onderzoek van Stichting Rioned blijkt dat de gemeenten in 2014 € 340 mln staken in maatregelen om hoosbuien beter te verwerken. 

Een veelvoorkomende aanpassing is de aanleg van aparte regenwaterriolen. Ook tijdelijke bovengrondse opslag is een manier om met hoosbuien om te gaan. De straat en groenvoorzieningen kunnen daarmee regenwater opslaan wanneer het riool maximaal belast is.

Water op straat

Water op straat hoort bij het nieuwe klimaat, zegt Rioned. Belangrijk is dat de schade daarbij beperkt blijft. Problemen kunnen ontstaan door regenwater dat een gebouw instroomt vanuit de openbare ruimte. Ook afsluiting van belangrijke verkeersroutes of tunnels, langdurige hinder voor verkeer in woonstraten, afvalwater uit het riool op straat en opdrijvende putdeksels moeten zoveel mogelijk voorkomen worden.

Door de toename van het aantal betegelde tuinen kan er steeds minder regenwater in de bodem zakken. “Tuineigenaren zijn belangrijke waterdragers in de strijd tegen regenwateroverlast”, zegt directeur Hugo Gastkemper van Stichting Rioned. Het aantal gemeenten dat bewoners stimuleert of verplicht regenwater op eigen terrein te verwerken is de afgelopen tien jaar gestegen van 12 procent naar 32 procent.

De kosten voor aanleg en onderhoud van het riool worden meestal gedekt uit de opbrengsten van de gemeentelijke rioolheffing. Het Nederlandse rioolstelsel heeft een vervangingswaarde van ongeveer € 90 mrd.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Stichting Rioned | Foto: rjp, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra