Derde wereld veilig verlicht met lamp op zeewater

30-07-2015 14:19 | Door: Thijs ten Brinck

De start-up Salt uit de Filipijnen heeft een lamp gemaakt die loopt op zeewater. Het is een goedkope bron van licht, die in de Filipijnen en andere ontwikkelingsgebieden gevaarlijke olielampen kan vervangen.

De LED-lamp wekt een kleine stroom op met een zoutwaterbatterij, die op de inhoud van een glas zeewater acht uur licht kan geven.

Het is volgens Salt een alternatief voor kerosinelampen die in veel derdewereldlanden gebruikt worden. De lampen zorgen vaak voor brand, de rook is slecht voor de gezondheid en de brandstof voor de olielampen drukt zwaar op het budget van de gebruikers. 

Galvanische cel

De zoutlamp bevat geen gevaarlijke onderdelen, en wie niet bij de zee woont kan met een schepje tafelzout en kraanwater de lamp ook navullen.

Wel slijten de elektroden van de lamp, die werkt als een galvanische cel, langzaam. Volgens de start-up gaat de lamp bij normaal gebruik ongeveer zes maanden mee. Daarna zijn slijtonderdelen van de lamp te vervangen en kan hij mensen opnieuw een halfjaar van goedkoop licht voorzien.

Salt werkt ook aan een versie die telefoons en andere elektronica kan opladen. Wat de lampen gaan moeten kosten onderzoekt de start-up nog. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Gizmodo, Salt | Foto: Leonid Mamchenkov, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra