Hennepisolatie kierdicht en bevingsbestendig

hennep

31-07-2015 09:07 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse bedrijven Hempflax en EcobouwSalland hebben een isolatieproduct ontwikkeld op basis van hennepvezels en kalk. Het materiaal is in beeld als aardbevingsbestendig bouwmateriaal voor Groningen.

Dat schrijft Cobouw, naar aanleiding van een onderzoek dat is ondersteund door de Nam en verschillende andere partijen in Groningen.

Het isolatiemateriaal van EcobouwSalland en Hempflax bestaat uit hennepvezels, energiezuinig geproduceerde kalk en enkele milieuvriendelijke toevoegingen. Het materiaal is bovendien goed bestand tegen aardschokken, blijkt volgens Cobouw uit een eerste onderzoek.

Naadloos isoleren

Het materiaal is beschikbaar in kant en klare blokken, maar EcobouwSalland en Hempflax leveren de isolatie het liefst als specie. In die vorm is er een naadloze maar wel ademende wand mee te maken. Rens Borgers, directeur van EcoBouwSalland bij Cobouw: “Aangezien het ook goed warmte buffert, krijg je zo een zeer energiezuinig gebouw, maar geen verstikkende plastic zak.”

Onder andere de Nam, de Groningense gemeente Loppersum en het Economic Board Groningen subsidiëren het onderzoek naar de bevingsbestendigheid van het materiaal.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Cobouw, Hempflax | Foto: Marc Fuyà, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.



Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra