Duurzame parkeergarage in Den Bosch verdient zich snel terug

07-08-2015 10:11 | Door: Fitria Jelyta

In Den Bosch is een nieuwe ondergrondse parkeergarage opgeleverd. Deze parkeergarage beschikt over duurzame installaties, die zichzelf binnen een paar jaar moeten terugverdienen.

De St. Jan parkeergarage is een onderdeel van het project Zuiderpark-Stadswalzone. Met dit project wilt gemeente Den Bosch de kwaliteit van natuur, recreatie en ruimtelijke ordening in de stad vergroten.

De parkeergarage ligt 14 meter onder de originele stadsmuur en heeft 1.040 parkeerplaatsen. Om het stroomverbruik te verminderen, maakt de parkeergarage gebruik van LED-verlichting. Deze gaat alleen aan op plekken waar op dat moment bezoekers aanwezig zijn. Ook de luchtverversing draait standaard op een laag toerental. Deze schakelt op wanneer dat nodig is. 

Een WKO-installatie zorgt voor de gehele warmte- en koudevoorziening. Alle installaties in de parkeergarage zijn zo ingesteld dat de energiebesparing in vijf jaar tijd kan worden terugverdiend.

Bouwwerkzaamheden

De gemeente Den Bosch zorgde voor optimaal natuurbehoud tijdens de bouwwerkzaamheden van de parkeergarage. Zo zijn zeldzame muurvaren en monumentale bomen rondom het gebied behouden. Ook de vleermuizen kregen tijdelijk een ander onderkomen.

De duurzame aspecten van St. Jan leidde tot toekenning van een ESPA Gold Award, de hoogst mogelijke waardering van de European Parking Association

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Duurzaamgebouwd.nl | Foto: Dean Hochman, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra