Duurzaam Spuikwartier voor gemeente Den Haag

10-08-2015 13:37 | Door: Fitria Jelyta

Het nieuwe cultuur- en onderwijscomplex in het Haagse Spuikwartier scoort beter op duurzaamheid dan door de gemeenteraad is gevraagd.

Het gebouw zal het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, de Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag en het Koninklijk Conservatorium gezamenlijk gaan huisvesten. De nieuwbouw hoort bij de gebiedsvisie Spuikwartier van de gemeente Den Haag.

Door de hoge energiezuinigheid en de zonnepanelen op het dak van het cultuur- en onderwijscomplex, is de breeamscore van het plan ‘Excellent’.

den haag

Breeam-NL is een beoordelingsmethode die de duurzaamheidsprestatie van gebouwen bepaalt.

VolkerWessels

De gebiedsvisie van het Spuikwartier is ontwikkeld door het consortium van Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw. Beide bedrijven zijn VolkerWessels-ondernemingen. Patrick Fransen van Architectuur Studio HH en Jo Coenen Architects & Urbanists zijn de architecten van het project.

In juli was het consortium aangesteld als voorlopige winnaar van de aanbestedingsprocedure voor de gebiedsontwikkeling van het Spuikwartier. Na het verstrijken van de Alcatelperiode, waarin andere partijen bezwaar kunnen maken tegen de gunning, is de aanbestedingsprocedure nu definitief gegund aan het consortium.

Het consortium zorgt ook voor de komende 25 jaar voor het onderhoud van het Spuikwartier.

Levendig Spuikwartier

Naast de culturele functies, komen er woningen, restaurants, een hotel en winkels in het nieuwe gebouw. Dit zorgt volgens de gemeente voor meer levendigheid in dit deel van het Haagse centrum. Ook komen er wandel- en fietsroutes, een fietsenkelder voor 1.500 fietsen en een extra plein aan de Turfmarkt als nieuw kruispunt.

Het plan zorgt voor goede verbindingen met de omliggende buurten zoals het Oude Centrum en de Rivierenbuurt. Zo komt er aan de zijde van de Schedeldoekshaven een stadsbalkon dat aansluit op het bordes en de trappen van het Mercurehotel aan het Spuiplein. Dit stadsbalkon krijgt een multifunctioneel en groen karakter.

De start van de bouw staat gepland voor 2016, zodat het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex medio 2019 haar deuren kan openen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Dichtbij.nl, Gemeente Den Haag | Foto: architecten Patrick Fransen van Architectuurstudio HH en Jo Coenen Architects & Urbanists (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra