Stroomopwekkende ramen van Mitsubishi en 3M

kantoor

11-08-2015 07:26 | Door: Thijs ten Brinck

De multinationals Mitsubishi en 3M brengen samen een glascoating op de markt die duurzame energie opwekt. Tegelijkertijd reduceert de coating de energie die nodig is voor koeling.

Het product van Mitsubishi Chemicals uit Japan en het Amerikaanse 3M is slechts 0,2 micrometer dik. De coating zet 3 procent van het invallende zonlicht om in duurzame stroom.

Het product is eenvoudig aan te brengen, op de binnenzijde van bestaande ramen. Het merendeel van het licht laat de coating door, maar een deel van het spectrum wordt door het materiaal geabsorbeerd of weerkaatst. Dat reduceert volgens de bedrijven 20 procent op het energieverbruik van airconditioners in gebouwen.

Start-ups en multinationals

Mitsubishi Chemicals gaat de coating in Japan produceren, met technologie van 3M. 3M Japan heeft in het thuisland ongeveer de helft van de glascoatingmarkt in handen. Op termijn zullen Mitsubishi en 3M de coating mogelijk ook in andere landen leveren.

Meerdere wetenschappers en kleinere ondernemingen hebben eerder ook al zonnestroomopwekkende coatings gepresenteerd. Onder andere de Griekse start-up Brite Solar werkt aan transparante zonnecellen, voor gebruik in de glastuinbouw. Britse wetenschappers ontwikkelen een coating op basis van resten uit de garnalenindustrie, die op termijn mogelijk ook zonnestroom kan leveren.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Nikkei, Seenews | Foto: Montgomery County Planning, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra