Kartonnen wikkelhuis krijgt een modulair interieur

12-08-2015 13:44 | Door: Fitria Jelyta

Het wikkelhuis is een modulair huis van golfkarton. Het huis heeft nu ook een interieur. Keuken, badkamer en installatiewerk moesten daarvoor in een module ingepast worden.

De interieurmodule is een ontwerp van HvA-student Rick Buchter. Deze module met sanitair en installatiewerk wordt net als de basismodules geheel afgebouwd in de werkplaats, zodat het huis op locatie in een dag kan worden geplaatst.

Het huis en het interieur zijn modulair gebouwd door bouwatelier Fiction Factory. Het atelier maakte gebruik van een speciaal ontworpen machine, ontwikkeld door René Snel van RS Development.

Wikkelproces

De losse segmenten van het huis worden geproduceerd door 24 lagen golfkarton om een ronddraaiende mal heen te wikkelen. De machine lijmt de lagen aan elkaar vast met milieuvriendelijke lijm, waardoor een keiharde en isolerende sandwich structuur ontstaat

Het sandwich pakket wat hierdoor ontstaat, heeft naast een goede isolerende werking ook een grote constructieve waarde en voldoet aan de geldende Nederlandse normen. Het huis wordt aan de buitenkant gewikkeld in een waterdichte en damp open folie en afgewerkt met een open houten gevel van Pools grenen.

Volgens Oep Schilling, medeoprichter van Fiction Factory, is het Wikkelhuis drie keer duurzamer dan een traditioneel gebouwd huis. Studenten van de TU Delft  hebben het kartonnen huis getoetst volgens het Live Cycle Analysis model (LCA). LCA is een internationaal erkend meetsysteem dat bijdraagt aan het duurzamer maken van bouwprocessen.

Wikkelhuishotel

Op dit moment staat er een  Wikkelhuis op Schiphol waar het dienst doet als koffiebar en op camping de Lievelinge als vakantiewoning. Het Wikkelhuis kan ook goed ingezet worden als kantoor en er zijn plannen voor een Wikkelhuishotel. Bij Fiction Factory in Amsterdam Noord staat er een model van het huis dat bezichtigd kan worden.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Fiction Factory, Duurzaamgebouwd.nl | Foto: Fiction Factory (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra