LED-verlichting beschermt Nachtwacht en Van Goghs

12-08-2015 14:18 | Door: Fitria Jelyta

LED-lampen beschermen schilderijen beter tegen kleurverandering. Onder meer het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam zijn al overgeschakeld op LED-lampen.

Bij de tentoonstelling van schilderijen werken curators, lichtontwerpers en ingenieurs samen aan de juiste kleurcompositie van verlichting. Het doel hiervan is om de kleuren in schilderijen beter te laten uitkomen. Hiervoor worden vaak gloei- en halogeenlampen ingezet. Deze lampen geven echter veel UV-straling af, waardoor meesterwerken vaak van kleur kunnen veranderen.

Door snelle ontwikkelingen in LED-verlichting is het nu mogelijk om licht te produceren dat dezelfde kwaliteit heeft als halogeenverlichting., schrijft de techwebsite Wired. Door gebruik te maken van LED-verlichting kunnen musea hun meesterwerken beter beschermen tegen kleurverandering. LED-verlichting laat namelijk geen UV-straling los. Daarnaast verbruikt een LED-lamp minder energie dan de veelgebruikte gloei- en halogeenlamp.

Rijksmuseum

Het Van Gogh Museum is met zijn Breeamscore van 'zeer goed' naar eigen zeggen het duurzaamste museum ter wereld. Daar hoort ook LED-verlichting bij. Ook het Rijksmuseum is sinds de verbouwing overgestapt op LED-lampen. Musea kijken op tegen de grote investeringen die ombouw van spots en lichtpunten met zich mee brengt.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Wired.com, Parool | Foto: Minke Wagenaar, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra