Duurzaam koelsysteem van TNO kan airco’s vervangen

14-09-2015 18:52 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoeksorganisatie TNO ontwikkelt een pilot voor een duurzaam koelsysteem. Het systeem moet de veelgebruikte airco vervangen in landen met veel zonnekracht.

Het Solar Cooling System van TNO is zelfvoorzienend en werkt op basis van verdamping. Een milieuvriendelijke oplossing haalt het water uit vochtige, warme lucht. Door gebruik van zonnewarmte wordt het water uit die oplossing gehaald en als waterdamp getransporteerd naar de inmiddels droge, warme lucht. 

Om de waternevel te laten verdampen, is energie nodig uit de omgeving. Daardoor daalt de temperatuur van de lucht met 15 graden Celsius.

Pilot

Het koelsysteem is niet afhankelijk van elektriciteit en heeft zeer lage verbruikskosten. Door gebruik te maken van goedkope materialen heeft het systeem een lage prijs per uiteindelijk product.

De eerste pilot van het Solar Cooling System is binnen het FoodTechIndia-project van TNO gerealiseerd. Het koelingssysteem is toegepast om groente- en fruitoogst van de bron naar de supermarkt koel te transporteren. Door de koeling in vrachtwagens te installeren, bleven de voedselproducten langer vers.

Duurzame thuishaven voor militairen

Daarnaast werkt TNO aan andere pilots. Zo wordt het systeem in Nederland toegepast voor defensie, noodhulp, huishoudens, hotels, kassen en transport. Volgens TNO is het Solar Cooling System te installeren in compounds van het Nederlandse Ministerie van Defensie. Zo wordt de veilige thuishaven van militairen in een inzetgebied duurzaam gekoeld.

De onderzoeksorganisatie overweegt bij succes van de pilots een spin-off bedrijf op te zetten om het Solar Cooling System te commercialiseren. TNO verwacht het systeem binnen twee tot drie jaar op de markt te brengen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: TNO 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra