Bouwer stikstofmotor voor koeling haalt € 2,8 mln op

18-08-2015 09:59 | Door: Dimitri Reijerman

De Britse firma Dearman krijgt een investering van £ 2 mln, circa € 2,8 mln, voor de verdere ontwikkeling van een innovatief en duurzaam koelsysteem op basis van stikstof.

Het geld is afkomstig van Coast to Capital. De investeerder zegt met de bijna drie miljoen euro Dearman verder te willen laten groeien. Ook hoopt Coast to Capital dat er nieuwe banen in de bedrijfstak voor geavanceerde koelsystemen zullen ontstaan.

De koelsystemen van Dearman benutten de eigenschappen van vloeibaar stikstof. Het materiaal wordt in de industrie al breed ingezet voor koelingstoepassingen en Dearman is met zijn koelsysteem in staat om te concurreren met de op diesel werkende koelsystemen van koelvrachtwagens. Daarvoor wordt een variant op basis van een supergekoelde stoomturbine gebruikt.

CO2

Vrachtwagens die fruit, zuivel of diepvriesproducten vervoeren, gebruiken tot 20 procent van de brandstof om de lading op temperatuur te houden. De Dearman-systemen zijn volgens de bedenker efficiënter, terwijl er voor de koeling geen fijnstof of CO2 wordt uitgestoten. De uitstoot van stikstof levert geen milieuschade op, terwijl het vooraf koelen van de stikstof via bijvoorbeeld de reststroom van windmolens kan gebeuren.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Dearman | Foto: ChefSteps via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra