Nederlandse architect wil woestijnstad bouwen met zeewater

18-08-2015 14:53 | Door: Fitria Jelyta

De architect Eric Geboers heeft een nieuwe manier ontwikkeld om te bouwen in de woestijn. Geboers gebruikt daarbij zout en algen uit zeewater.

Op dit moment is Geboers op zoek naar een team van ingenieurs en een plek in de woestijn om zijn vernieuwende stadsplannen waar te maken. Dat meldt Cobouw.

De Nederlandse architect heeft al een schaalmodel gebouwd en woestijnstadsplannen ontwikkeld met het bouwmateriaal uit zeewater. Hiermee won hij onder andere de ‘Challenge Stad van de Toekomst’ van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Pakhuis de Zwijger. Aan deze prijsvraag was een bedrag van €10.000 verbonden.

Stad van de Toekomst

In een interview met Cobouw, vertelt Geboers dat hij een mengsel van zeezout en zetmeel heeft gemaakt. Het zetmeel is gewonnen uit algen die in het zeewater zijn verbouwd. Voor de afdichting van het bouwmateriaal gebruikt de architect een harde kunststof, waardoor het materiaal waterbestendig wordt. Naar eigen zeggen is Geboers op zoek naar een duurzaam alternatief voor het gebruik van kunststof.

Het materiaal is getest op trek- en druksterkte. Daaruit bleek dat het sterker is op druk dan aangestampte aarde, een materiaal dat veel in huidige bouwwerken in de woestijnen wordt toegepast. Volgens de architect is het materiaal daardoor aantrekkelijk om er bogen en gewelven van te maken. Het bouwmateriaal is daarnaast makkelijk te verkrijgen, doordat veel woestijnen dicht bij de zee liggen.

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Cobouw, ChallengeStad | Foto: Arian Zwegers, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra