Robots bouwen constructies in onvoorspelbare omgevingen

Robot

24-08-2015 09:02 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers hebben robots ontworpen die vervormbare materialen, zoals schuim of zandzakken, kunnen inzetten voor de bouw van allerhande constructies in onvoorspelbare omgevingen.

De software-algoritmen in moderne robots kunnen vaak niet goed overweg met onvoorspelbare omgevingen waarin de robot zich beweegt. Ook het hanteren en verplaatsen van materialen die hun vaste vorm niet behouden, ofwel amorfe materialen, vormt een uitdaging voor robotbouwers.

Amerikaanse onderzoekers denken een algoritme en de bijbehorende robots te hebben ontwikkeld die wel in deze uitdagende omgevingen aan het werk gezet kunnen worden, schrijft MIT Review. Doel is om deze zogeheten 'builderbots' uiteindelijk in te zetten voor rampenbestrijding.

Zandzakken stapelen

Een van de builderbots is in staat om schuim te verspreiden, allereerst in de vorm van een vloeistof. Het schuim op basis van polyurethaan zet uit en verhardt, en kan bijvoorbeeld gaten dichten. Ondanks de onzekerheid waar het schuim precies zal uitharden, weet de robot zijn weg te vervolgen om de klus te klaren.

Ook een robot die zandzakken kan opstapelen, kan overweg met een steeds veranderende omgeving. Dit kan van pas komen bij het aanleggen van een kunstmatige dijk. 

Infraroodsensor

Beide robots maken gebruik van een infraroodsensor om continu de omgeving te scannen op veranderingen in de directe omgeving en hun bouwmaterialen. Zo nodig passen zij hun opdracht, het plaatsen van schuim of zandzakken hierop aan, daarbij geholpen door een herhalend softwarealgoritme.

Volgens de onderzoekers kunnen de builderbots al hellingen bouwen. De robots kunnen daarnaast met tal van niet-rigide bouwmaterialen overweg. Ook zouden zij in teamverband kunnen werken. De volgende stap voor de wetenschappers is de robots met materialen te laten werken die zij nog niet kennen.

VLC

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: MIT Review | Foto: andreavallejos, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra