Appartementencomplex als energiecentrale in Hamburg

Hamburg duurzame appartementen

26-08-2015 07:25 | Door: Fitria Jelyta

Het Duitse LichtBlick heeft een appartementencomplex in Hamburg energieneutraal gemaakt. Het bedrijf wil zelfvoorzienende energiecentrales creëren op plekken waar energieverbruikers zich bevinden.

Om energie op te wekken, maakt het appartement gebruik van zonnepanelen op het dak, een warmtekrachtkoppeling, en een energieopslagsysteem in de kelder. Twee elektrische auto’s zijn beschikbaar voor de bewoners, maar dienen ook als aanvullende energieopslag.

De energieopslag moet groot genoeg zijn om het pand van energie te voorzien bij gebrek aan zonne-energiewinning. Dit wordt mogelijk gemaakt met de LichtBlick ‘SchwarmDirigent’. Met dit slimme energiemanagementsysteem wordt het energieverbruik bijgehouden. Verder houdt de SchwarmDirigent rekening met externe factoren als weersomstandigheden die energiewinning kunnen beïnvloeden.

Grote energiecentrales

3E, noemt LichtBlick het concept. Dit is een afkorting voor zelf-opwekkend (Eigenerzeugung), zelf-verbruikt (Eigenverbrauch), en elektromobiliteit (Elektromobilität). 

Volgens LichtBlick kan het 3E-appartement de spanning op het elektriciteitsnet verminderen. Het bedrijf wil grote energiecentrales uiteindelijk overbodig maken door deze energieopwekkende systemen in gebouwen te installeren.  

Het eerste 3E-appartement project loopt tot 2016. Daarna moeten verschillende pilots van het project in Duitsland starten. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Cleantechnica, LichtBlick | Foto: alex.ch, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.



Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra