Zelfvoorzienende noodverlichting in WC bij rampgebieden

Sanitair

25-08-2015 10:10 | Door: Fitria Jelyta

Een Japans bedrijf heeft een systeem ontwikkeld dat WC ruimtes van noodverlichting voorziet. Het systeem is geschikt voor rampgebieden en regio’s waar vaak stroomstoringen voorkomen.

De Zero Energy Toilet (ZET) is ontwikkeld door Lixil, een Japanse fabrikant van bouwmaterialen- en sanitair. Het bedrijf werkte samen met de Tohoku University aan het noodsysteem, dat de WC’s verlicht als de spanning op het elektriciteitsnet wegvalt.

Om de WC van noodverlichting te voorzien, zet het systeem de kinetische energie van het water uit de spoelbak om in elektriciteit. De stroom wordt opgeslagen in een accu. De beschikbaarheid van stromend water is in veel gebieden in de regel betrouwbaarder dan de elektriciteitsvoorziening.

Purkinje-effect

De zelfvoorzienende noodverlichting van de ZET bestaat uit een energieopslag, regelelektronica en energiezuinige LED-lampen. Lixil werkt het concept samen met de Tohoku University verder uit.

De op het toilet toegepaste LED-lampen zijn extra zuinig dankzij gebruik van het Purkinje-effect. Bij lage lichtsterktes is het menselijk oog gevoeliger voor blauw licht dan voor rood licht. Met een klein aantal zuinige blauwe LEDs is de verlichting zo al fel genoeg en werkt het noodsysteem langer op een acculading.

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Eco Business, japanfs | Foto: Alex AnsleyCreative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra