Duurzame hijskraan levert stroom bij gebruik

Duurzame hijskraan

26-08-2015 09:14 | Door: Fitria Jelyta

Kranenbouwer Demag heeft een duurzame bovenloop-hijskraan ontwikkeld die stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet. 

Dat meldt Metaalnieuws. De energiezuinige Eco-kraan wordt geleverd door transport- en bouwsystemenleverancier Van den Berg Transporttechniek. De duurzame bovenloopkraan is voorzien van een speciale omvormer die de remenergie omzet naar stroom.

Remenergie gaat bij conventionele kranen voor een groot deel verloren in de vorm van wrijvingswarmte. Bij de Eco-kraan wordt de remenergie omgezet in bruikbare stroom, die de Eco-kraan terug levert aan het elektriciteitsnet.

Het is Demag gelukt om de hoeveelheid staal voor de horizontale ligger met 30 procent te verminderen ten opzichte van de liggers van traditionele bovenloopkranen. Verder is deze zogenoemde vakwerkligger op een milieuvriendelijke manier gereinigd voor de verflaag.

Daarnaast is de Eco-kraan uitgerust met een energiezuinig systeem voor het hijsen en zakken van de last. Het systeem maakt het mogelijk om de kraan met grote precisie en met lage aanloopstromen te bedienen. Hierdoor is de kraan energiezuinig in gebruik.

Als duurzame innovatie komt de Eco-kraan in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrekregeling (EIA) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Metaalnieuws | Foto: kgbouwer, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra