Universiteiten zetten fonds op voor € 2 mrd campusvastgoed

27-08-2015 12:05 | Door: Fitria Jelyta

De grootste acht campussen van Nederland richten samen een vastgoedfonds op. Het fonds moet institutionele beleggers aantrekken om te investeren in bedrijfsverzamelgebouwen en laboratoria.

Dat schrijft het Financieele Dagblad. Het gezamenlijke fonds is door onder andere de Wageningen University Campus, TU Delft en Universiteit van Utrecht opgericht. De universiteiten willen met het fonds incubators, congrescentra en gebouwen realiseren, waar multinationals, start-ups en kennisinstellingen gezamenlijk producten en diensten kunnen ontwikkelen.

Het gezamenlijke initiatief moet de toegang tot financiële middelen voor de universiteiten vergroten. De instellingen hebben voor € 500 mln aan vastgoedprojecten in de pijplijn. Het fonds moet uiteindelijk een omvang krijgen van € 1 mrd tot € 2 mrd. 

Innovatieve kraamkamers

Met het vastgoedfonds kunnen de universiteiten vastgoedprojecten realiseren, zoals bijvoorbeeld op het Utrecht Science Park. De Universiteit Utrecht heeft hier plannen voor zes duurzame gebouwen, met energiezuinige installaties en gemaakt uit hergebruikte materialen als betonpuin. Naast de gebouwen van het Utrecht Science Park moet de Uithof ook kantoorruimte bieden aan bedrijven als Danone, het RIVM en TNO. 

Aantrekkelijke bedrijfsverzamelgebouwen in onder meer Eindhoven en Delft helpen samenwerkingen tussen kennisinstellingen, start-ups en multinationals te versnellen. Technisch dienstverlener Cofely participeert bijvoorbeeld in drie Nederlandse incubators, voor start-ups die bijdragen aan duurzame energietransitie. 

Daarnaast zijn onderwijsgebouwen als de Polak Building van de Erasmus Universiteit met het vastgoedfonds te realiseren. In dit multifunctionele onderwijsgebouw zijn een kapper, wasserette en campuswinkel gezamenlijk ondergebracht. Met de Polak Building wil de Erasmus Universiteit tot een van de duurzaamste campussen van Nederland behoren. 

Risico’s verkleinen

Institutionele beleggers kunnen via het vastgoedfonds de risico's van huuropbrengsten en korte termijn huurcontracten spreiden. Dit maakt het aantrekkelijker voor de beleggers om in de vastgoedprojecten van de universiteiten te investeren. 

Naar verwachting wordt het onderzoek naar de haalbaarheid van het gezamenlijke fonds dit najaar afgerond. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Het Financiële Dagblad | Foto: Ellen Forsyth, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra