Reuzenpanty als rioolwaterzuiveringssysteem

28-08-2015 07:40 | Door: Fitria Jelyta

In het Overijsselse dorp Balkbrug heeft ingenieursbureau Grontmij een vuilfuik geinstalleerd. Een ‘reuzenpanty’ filtert bij extreme wateroverlast het rioolwater voordat het in rivieren belandt.

Bij heftige regenbuien kan het riool overlopen. Het vuile water komt dan via een overstort terecht in rivieren of sloten. Om dit te voorkomen, heeft advies- en ingenieursbureau Grontmij een vuilfuik ontwikkeld waarvan het materiaal op dat van een panty lijkt.

Deze reuzenpanty wordt in de opening van de overstort aangelegd en moet het rioolwater zuiveren voordat het in het oppervlaktewater belandt. 

Volgens het bedrijf is de vuilfuik goedkoper en duurzamer dan traditionele oplossingen om vervuiling door wateroverlast tegen te gaan.

Riooltest

De vuilfuik is geschikt om in een groot aantal riooloverstorten aan te leggen. In Rotterdam en Castricum is de vuilfuik eerder door Grontmij getest. Uit de test bleek dat het concept eenvoudig geplaatst en vervangen kan worden. Het houdt drijfvuil tegen en vangt bij waterlast ook een deel van het rioolslib op.

Het bedrijf houdt op dit moment gesprekken met andere gemeentes om de vuilfuiken op meerdere locaties te plaatsen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Grontmij, RTV Oost | Foto: ptxdview, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra