Aantal isolatiebanen gedaald, forse stijging groene energie

isolatie

31-08-2015 15:20 | Door: Thijs ten Brinck

De werkgelegenheid in de Nederlandse milieusector is tussen 2001 en 2013 met 8 procent gestegen. Inmiddels biedt de sector werk aan 126.000 FTE's.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2001 waren er 113.000 voltijdsbanen beschikbaar in bedrijfstakken als milieudienstverlening, gebouwoptimalisatie, recycling en productie van duurzame energie. In 2013 is dat opgelopen tot 126.000 FTE's.

Vooral de duurzame energiesector groeide in deze periode sterk, van 800 naar 3.200 arbeidsplaatsen. Deze groep beslaat de bedrijven die actief zijn in de exploitatie van hernieuwbare bronnen.

Besparen en besparen

Ook de subsector Energiesystemen en Energiebesparing, die zich bezig houdt met de installatie van onder andere warmtepompen, energieproductiesystemen en duurzame verlichtingssystemen maakte een sterke groei door. In 2001 waren er nog 15.000 FTE's in deze sector, in 2013 waren dat er 23.200.

Opvallend genoeg daalde het aantal FTE's in de subcategorie Isolatiewerkzaamheden door de bouw. In 2013 waren er in deze sector 17.200 mensen voltijds actief. In 2001 bedroeg dit nog 20.900 FTE.

Isolatiewerkzaamheden gaan daarmee duidelijk tegen de trend in. In de in totaal 15 subsectoren waar het CBS cijfers voor publiceert en die veel met duurzaamheid geassocieerd worden, steeg de werkgelegenheid fors of bleef op zijn minst gelijk.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: CBS | Foto: Brett and Sue Coulstock, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra