‘Het ademende raam’ ventileert met warmteterugwinning

01-09-2015 13:29 | Door: Fitria Jelyta

Een architect en een natuurkundige hebben samen een efficiënt ventilatiesysteem ontwikkeld met warmteterugwinning. Het systeem belooft een gezond leefklimaat en verbruikt minder energie dan een traditioneel ventilatiesysteem.

Het Fresh-R ventilatiesysteem is een raam met twee ventilatoren en een warmtewisselaar uit koperdraad. De ventilatoren blazen in tegengestelde richting. Zo komt er frisse lucht in de woonruimte en wordt vervuilde lucht tegelijkertijd uit de woonruimte weggezogen. De frisse lucht wordt vervolgens naar de warmtewisselaar geleid om de woonruimte te verwarmen. Het systeem heeft 90 procent warmteterugwinning.

Daarnaast is de Fresh-R voorzien van CO2- en vochtsensoren die de luchtaanzuiging in de woonruimte regelen. Het energiezuinige systeem verbruikt 3 watt om12 kubieke meter frisse lucht aan te leveren. Bij 6 watt wordt 50 kubieke meter lucht ververst.

De Fresh-R kan volgens de makers in elk ruimte van een woning of gebouw worden geïnstalleerd. Anders dan een traditioneel ventilatiesysteem dat centraal wordt geregeld, kan het Fresh-R-systeem worden ingesteld om elk woonruimte van de juiste hoeveelheid luchtaanzuiging en het gewenste binnenklimaat te voorzien.

‘Het ademende raam’

In 2000 is een prototype van de Fresh-R door architect Jón Kristinsson en natuurkundige Noor van Abel op de markt gebracht als ‘het ademende raam’. Nu is hetzelfde systeem onder de naam Fresh-R op de markt gebracht door installatieleverancier Vaventis.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Cobouw, Breathing Window | Foto: Franklin Heijnen, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra