€ 10 mln voor energiezuinige rijksmonumenten

02-09-2015 12:21 | Door: Fitria Jelyta

De komende twee jaar krijgen achttien Nederlandse rijksmonumenten een bijdrage voor energiebesparende maatregelen. Voor de verduurzaming van deze rijksmonumenten heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Jet Bussemaker € 10 mln beschikbaar gesteld.

De rijksmonumenten krijgen een eenmalige subsidie voor duurzaamheidsingrepen als aanvulling op de gemaakte kosten bij de herbestemming of restauratie van gebouwen. De gezamenlijke subsidie van € 10 mln is bedoeld voor onder meer musea, molens, boerderijen en voormalige fabrieken.

Volgens OCW is er veel creativiteit nodig om de historische gebouwen geschikt te maken voor nieuwe functies en energiebesparing. Zo kampt het Amsterdamse museum Hermitage met een warmte-overschot, doordat de expositiezalen meer werden gekoeld dan verwarmd. Dit wordt opgelost door de Hermitage te verbinden met de naastgelegen botanische tuin, Hortus Botanicus.

Buizen van 425 meter lang worden tussen de twee gebouwen aangelegd. Hierdoor kan het warmte-overschot van het museum worden gebruikt om de planten in de monumentale Palmenkas te verwarmen. Vervolgens levert Hortus Botanicus gekoeld water terug aan de Hermitage om de expositiezalen te koelen.

Culturele Hoofdstad

Ook wordt het cultureel bedrijvencentrum Blokhuispoort in Leeuwarden gerenoveerd. De voormalige gevangenis krijgt nieuwe functies en energiezuinige installaties, waardoor het gebouw comfortabeler wordt gemaakt voor de huidige bewoners. Dit gebouw zal een belangrijke rol spelen voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad in 2018.

De verduurzaming van de rijksmonumenten moeten uiterlijk in 2016 worden afgerond. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Rijksoverheid | Foto: Guilhem Vellut, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra