Vastgoedsector wekt 50 procent meer duurzame energie zelf op

03-09-2015 16:55 | Door: Fitria Jelyta

Uit een onderzoek onder 707 vastgoedbeleggers met ruim 60.000 gebouwen in beheer blijkt dat de vastgoedsector duurzamer is ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het onderzoek is uitgevoerd door Global Real Estate Sustanability Benchmark (GRESB), een organisatie die vanuit Amsterdam wereldwijd de duurzaamheidsprestaties van de vastgoedsector onderzoekt en rapporteert.

Om de duurzaamheidsprestatie vast te stellen onderzoekt de benchmark de transparantie en het management- en werknemersbeleid van vastgoedbeleggers. Verder wordt er gekeken naar energiezuinige installaties, waterbesparing en afvalstromen van gebouwen. 

Duurzame sector

Dit jaar heeft de GRESB een duurzaamheidsverslag samengesteld uit een beoordeling van 707 beursgenoteerde vastgoedbeleggers en private fondsen, met een totale portefeuilleomvang van € 21.000 mrd en 61.000 gebouwen. Deze vastgoedpartijen zijn verspreid over Azië, Europa, Amerika, Australië, Nieuw Zeeland en Afrika.

In het jaarlijkse rapport, dat half september in Rotterdam wordt gepresenteerd, staat dat de strategie en het beleid van vastgoedorganisaties meer duurzame aspecten bevat. Hierdoor steeg de duurzaamheidsprestatie van de vastgoedsector met 19 procent ten opzichte van 2014. Volgens het rapport scoren Australië en Nieuw Zeeland het hoogst op de duurzaamheidsprestatie. 

GRESB meldt dat de vastgoedsector een CO2-uitstoot vermindering van 3 procent realiseerde. Daarnaast is een opvallende toename van duurzame energie geconstateerd. In 2015 is er totaal 445 GWh aan on-site duurzame energie geproduceerd ten opzichte van 296 GWh in 2014.

Verder is het energieverbruik van de sector met 3.87 procent afgenomen en het waterverbruik met 1.65 procent verminderd.   

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: GRESB, Vastgoedmarkt | Foto: Neal Jennings, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra