Buurtinitiatief maakt bouwblokken van plastic afval

03-09-2015 15:15 | Door: Fitria Jelyta

Een Amsterdams buurtinitiatief verzamelt en recyclet plastic afval van buurtbewoners om er bouwblokken van te maken. Deze ‘upcycling’ maakt het mogelijk om plastic te verduurzamen.

Wasted is een project van de stichting Cities, die lokale oplossingen voor wereldwijde stedelijke problemen onderzoekt en ontwikkelt. Voor het Wasted-project zoekt de stichting samen met ontwerpers, architecten en kunstenaars naar nieuwe mogelijkheden om het plastic afval binnen het stadsdeel te recyclen en opnieuw toe te passen.

De initiatiefnemers verzamelen via verschillende inleverpunten plastic afval van bewoners in Amsterdam-Noord. Vervolgens versmelten ze het plastic tot bouwblokken voor het maken van onder andere podia en straatmeubilair.

Voor het inleveren van plastic krijgen buurtbewoners munten terug die ze kunnen inwisselen voor producten en acties bij lokale winkels. De ondernemers leveren plastic en in ruil daarvoor verwijst Wasted de buurtbewoners met munten naar de winkels. Hiermee draagt het project bij aan de verduurzaming van plastic en de omzet van lokale ondernemers.

Buurtlaboratorium

Sinds de start van het project in april, verzamelde de stichting ruim 2.000 zakken met plastic afval. Daar zijn 1.024 bouwblokken van gemaakt. 

Wasted betrekt buurtbewoners en schoolgaande kinderen bij het proces van plasticrecycling in een open laboratorium. Daarnaast biedt de stichting de mogelijkheid voor initiatiefnemers van andere steden om een eigen plasticinzamelingsactie en laboratorium op te zetten. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Wasted, Cobouw | Foto: Raul Hernandez Gonzalez, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra