Kwart Duitse zwembaden gebruikt zonnewarmte

zwembad

07-09-2015 07:21 | Door: Thijs ten Brinck

Van alle openbare buitenzwembaden in Duitsland is inmiddels 25 procent voorzien van zonnecollectoren. Ook veel privézwembaden maken gebruik van zonnewarmte.

Duitsland kent 3.500 publieke zwembaden met een buitengedeelte. SolarServer schrijft dat een kwart daarvan met zonthermische panelen of buizen verwarmt wordt.

“Zonnewarmte is goed geschikt om het zwemwater de hele zomer op een aangename temperatuur te houden”, zegt Carsten Körnig, directeur van brancheorganisatie BSW-Solar. “Deze oplossingen verlengen het zwemseizoen op een klimaatvriendelijke manier.”

Lage toegangsprijs

Dankzij de verwarming met de zon blijven de operationele kosten voor de zwembaden laag. De beheerders sparen duizenden liters stookolie of grote hoeveelheden aardgas per jaar en verdienen de installaties volgens Körnig zo snel terug. Körnig: “De zonnecollectoren helpen zo ook de prijs van de toegangskaartjes laag en stabiel te houden.”

Bij kleinere zwembaden is er niet meer dan een filterpomp meer nodig om het zwembad schoon en warm te houden. Ook het ruimtebeslag valt mee: een slangensysteem met een oppervlak ter grote van de helft van het zwembad zelf is voldoende om het badwater warm te stoken.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: SolarServer | Foto: Phalinn Ooi, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra