Zelfstandige stadionoverdekking is veelzijdig en goedkoop

08-09-2015 07:30 | Door: Fitria Jelyta

Architecten en ingenieurs hebben een nieuwe aanpak voor stadionbouw ontwikkeld. Door het dak eerst te bouwen en vervolgens de stadiontribunes eronder te zetten, kan het terrein onder het dak eenvoudig een andere functie krijgen.

In samenwerking met architectenbureau Cepezed heeft het Nederlandse ingenieursbureau IMd een stadiondak ontwikkeld met zelfstandige ondersteuning.

De zelfstandige ondersteuningsconstructie van het dak maakt het mogelijk om de tribunes van het dak los te koppelen. Hierdoor is er veel vrijheid om bestaande stadions, sport- en festivalterreinen en andere evenementen te overdekken. 

Goedkoper

Daarnaast kunnen bouwbedrijven losse tribunes simpeler en goedkoper construeren, doordat het dak niet door de tribune wordt gedragen.

Uit de eerste onderzoeken van IMd blijkt dat de nieuwe aanpak 25 procent goedkoper is dan een vergelijkbaar traditioneel stadion. Hierbij zijn de kosten van het uitbreiden, inkrimpen en renoveren van het stadion niet mee berekend.

Samen met de Technische Universiteit Delft kijkt IMd naar de verdere uitwerking en verfijning van het concept. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: IMd, Bouwwereld 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra