Duurzame rioolbuis voor het eerst in Gelderland

08-09-2015 14:19 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Berkelland heeft voor het eerst een duurzame rioolbuis aangelegd in de Gelderse plaats Neede. De Blue Tube verbruikt minder gas tijdens het productieproces en is goedkoper in onderhoud.

De gemeente Berkelland legde de Blue Tube in samenwerking met rioolproducent Kijlstra Riolering en weg- en waterbouwbedrijf Lansink aan. Het is de eerste Blue Tube in Neede.

De rioolbuis bestaat uit zelfverdichtend beton (ZVB), waardoor de buis in de mal uithardt zonder daar gas bij te gebruiken. Volgens de producent verbruikt de Blue Tube tot 80 procent minder gas dan een traditionele rioolbuis. Bij de productie van traditionele rioolbuizen wordt veel gas verstookt voor het uitharden van de buizen.

Door gebruik te maken van ZVB zijn de nieuwe rioolbuizen van Kijlstra 25 procent lichter dan de traditionele rioolbuis. Dit maakt het mogelijk om meer buizen tegelijkertijd te vervoeren, waardoor de CO2-uitstoot en transportkosten verminderen.

De Blue Tube is eenvoudig in nieuwe systemen aan te leggen, maar ook bij de renovatie van bestaande rioolsystemen.

Gladde structuur

Met de Blue Tube kan de gemeente Berkelland veel besparen op onderhoudskosten van riolering. De betonbuis heeft een gladde structuur aan de binnenzijde. Zo hecht er geen viezigheid aan de buis vast en is deze gemakkelijk te onderhouden.

De Blue Tube is al eerder geplaatst in de Overijsselse stad Steenwijk. Ook verwacht de gemeente Wierden in de regio Twente een Blue Tube aan te leggen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Rioleringsland, Tubantia | Foto: Aaron Volkening, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra