Oude gevangenis in Leeuwarden krijgt biomassacentrale

10-09-2015 07:35 | Door: Fitria Jelyta

Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) investeert in de verduurzaming van de Blokhuispoort in Leeuwarden. De voormalige gevangenis wordt verwarmd met biomassa.

Vastgoedeigenaar Boei heeft samen met het ministerie van OCW ruim € 3,5 mln beschikbaar gesteld om een biomassacentrale in de Blokhuispoort te realiseren. Hierbij levert de gemeente Leeuwarden 75 procent van het totale snoeiafval uit de gemeente om het gebouw te verwarmen.

Met de investering krijgt de oudste gevangenis van Nederland biomassa-verwarmingsketels en 'slimme' radiatorknoppen. De kelders van het historische gebouw worden getransformeerd tot een bunker voor de opslag van biomassa. Daarnaast krijgt het gebouw zonnecollectoren om de installatie voor te verwarmen.

Volgens de vastgoedeigenaar moet dit een duurzame oplossing zijn voor het verwarmen van het monumentale gebouw. Vanwege de trage massa en sterke wisseling in binnen- en buitentemperatuur zijn monumentale gebouwen lastig te verwarmen. Tot dit jaar verbruikte de Blokhuispoort € 200.000 aan gas om aan de warmtevraag te voldoen.

Duurzame Rijksmonumenten

In 2007 is de laatste gevangene van de Blokhuispoort overgeplaatst. De voormalige gevangenis is nu een cultureel bedrijvencentrum waarin 130 ondernemingen zijn gevestigd. In 2018 moet het rijksmonument een belangrijke rol spelen voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa.

Het ministerie van OCW heeft in totaal € 10 mln beschikbaar gesteld voor de verduurzaming van achttien rijksmonumenten in Nederland. Zo wordt de Hermitage in Amsterdam duurzaam verkoeld door een verbinding met de naastgelegen Hortus Botanicus. In ruil daarvoor wordt de botanische tuin verwarmd door het museumgebouw. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: BOEi, Mvodatabase | Foto: Melda Wibawa, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra